Vinarija Škrbić

Kada se ovakvo vino napravi i pritom stidljivo nađe svoje mesto u ionako šarolikom miljeu svih mogućih domaćih i svetskih vina nemoguće je jednom prosečnom anonimnom ljubitelju ove “Božije čarolije“ ne oteti se i reći nekoliko puta uzastopno “bravo“. Bravo za jednu porodicu koja se osmelila da ljubav prema vinu koja potiče još od predaka pretoči u jedno izuzetno vino, s ponosom potpisano kao srpsko pri čemu svojim ukusom, dizajnom i etiketom deluje otmeno i prevazilazi okvire naše nam Srbije.

“Bravo“ za originalnost brand-a pri čemu Vam tvorac ovog vina daje na slobodu da ga zovete kako Vam volja a da pri prvom gutljaju postanete njegov ljubitelj ma kako se ono izgovaralo. “Bravo“ za koncept gde se hedonizmu daje na volju pri čemu ćete po priči vlasnika vrlo brzo moći uživati u savršenim spojevima ovom zaista izuzetnog vina sa našom hranom.

Obilazeći vinariju koja je u celosti ispod zemlje na površini od oko 450 kvm gde je pažljivo svaki detalj doveden do perfekcije (nekad namerno ostavljen zarđao) osetio sam se na momenat da sam u srcu Italije u Toskani jer me ceo ambijent (počev od kompozicije boja rustičnih zidova, zarđalih rešetki koji odvajaju radni od paradnog dela) neodoljivo podsetio na vinske podrume srednjovekovnih dvoraca Toskane.

Shvatio sam da je ideja tvorca ovog projekta bila da sve odiše stilom,minimalistički te da bude s ponosom srpsko a da se pritom pobegne od našeg nezaobilaznog prepoznatljivog etno stila kojim je ruku na srce obojena skoro svaka srpska kafana.

I uspeli su. Uspeli su da naprave nešto što drugi nemaju i vino, i ambijent, i hranu i to svega na nekoliko kilometara od centra Beograda.Uspeli su da nateraju lenjog ljubitelja vina da se pomeri iz centra grada i da pobude sva njegova hedonistička čula koja će sigurno da ga drže do njegovog sledećeg dolaska.

“Bravo“ za energiju kojom zrače.

“Bravo“ za optimizam koji poseduju.

I na kraju “ Bravo“ za NJIH.

Ovaj spoj vrhunskih vina, hrane, ambijenta se bezuslovno mora videti i nadasve probati pa ko ostane ravnodušan alal mu vera. Ljubav prema tradiciji, vidljiva je u enterijeru ove simpatične vinarije. Hrastovo drvo kao dominantan materijal koji prostoru daje toplinu i osećaj doma.

U delu vinarije, po rečima gosp.Škrbića, biće smeštene stare naprave za proizvodnju vina koje su danas zamenjene novim tehnologijama i činiće svojevrstan mali muzej vina.

Definitivno, vinarija Škrbić je mesto gde se susreću kultura, tradicija i nove tehnologije a sjedinjuje ih ljubav prema finim vinima i dobri stari “CHICHA“ koji svojom energijom podseća da je u životu moguće sve ako imamo unapred zadani cilj i volju da radimo ono što nas veseli. Pa i napraviti vrhunsko vino.

Zašto da ne!!